Z6_PPGAHG8001UC306OFHLU0FIC23
Z7_PPGAHG8001UC306OFHLU0FICM3

СЛЪНЧЕВА ВРАТА

Дата на публикуване: 24.10.2022
Последна актуализация: 29.11.2023

МЕГАЛИТНАТА СЛЪНЧЕВА ВРАТА СЪС СЛЪНЧЕВ ДИСК ПРИ С. РОЗОВЕЦ МОЖЕМ ДА НАРЕЧЕМ „ВРАТАТА НА ЗАЛЕЗА“

GPS координати N 42 28 55.8, E 25 05 16.6, надморска височина 694 м 

Мегалитът представлява двойка успоредни вертикални каменни плочи. Маршрутът до него започва от центъра на с. Розовец, тръгвайки към църквата и продължава по указателни табели. В края на селото поемате по горски път, в синя маркировка, който ви извежда до язовира на Турската река. Подминавате навеса на ловците и малко след него маршрута се отклонява на север. През поляна стигате гората и продължавате по маркираната горска пътека, която ви извежда до Правите камъни. От там се открива гледка на юг към язовира и Горно Тракийската низина. Разстояние - 4,5 км; Маршрут със средна трудност, с найтруден последен участък от 1,5 км.

Местността Баръмова турла се намира по права линия на около 3 км северно от с. Розовец.. Всички скали наоколо са гранитни и са наричани Гърков камък.

На върха на хълма има струпване от кварцови камъни, донесени от някъде, тъй като в района не се срещат

Мегалитната слънчева врата бива сравнявана с най-известните , - „Вратата на богинята“ при с. Бузовград и „Караджов камък“.

Но такава  със слънчев диск е единствената досега документирана  в Бъ лгария при с. Розовец.

Тя дава изключително много информация за култа към Хелиос у траките. Представя идеята за Бога Слънце, който всеки ден се ражда и умира.

Впечатляващият мегалит е открит от краеведите от Брезово Радню Шопов и Гънчо Прасков, а през 2019 г. е документиран от проф. Валерия Фол.

В две от гранитние скали, обърнати на запад, е изсечен процеп с ширина около 54 см. Фасадата и особено стените му са чудесно изравнени. Отгоре между двете скали е поставен камък така, че образува рамката на врата с височина около 1.10 м. През отвора на вратата се вижда изравнена скала, върху която с висок релеф е оформен слънчев диск, който също е обърнат в западна посока .

Два пъти в годината слънчевият диск се огрява от залязващото слънце- дните около 15 април и 15 август.

Счита се ,че  в определен ден,когато при залез слънце слънчевият лъч премине през вратата, отрази се върху слънчевия диск и го огрее изцяло, човек може да премине в паралелния свят, както Орфей   и Евредика.

 В южната страна  на мегалитната врата, с лице към диска, е изсечена седалка .

Двата трона, от които прекрасно се наблюдава изгрева, подсказват усложнена обредност, в която появата и изчезването на Слънцебога е от съществено значение.

Свързано с другите мегалитни паметници в района, представя не само вярванията на траките, но и задълбочените им астрономически знания и технологии за обработка на скала.