Z6_PPGAHG8001UC306OFHLU0FIKF3
Z7_PPGAHG8001UC306OFHLU0FIC40

ЯЙЦЕТО НА ЗМЕИЦАТА

Дата на публикуване: 24.10.2022
Последна актуализация: 29.11.2023

GPS координати N 42 28 49.9, E 25 02 45.8, надморска височина 755 м

На 2 км южно от с. Свежен до шосето се вижда информационна табела. Тръгвате по маркираната пътека в син цвят, която преминава в античен път. След 15 мин стигате до единственото документирано до сега мегалитно „яйце“ на територията на България и пред вас ще се отвори красива гледка. Изключително лек маршрут.

 

На 80 м. югозападно по римския път се стига до ритуален кръг „Давам, за да дадеш“  с два олтара – единият за възлияния на течности, другият – за поставяне на дарове (хляб, плодове, млечни продукти). Хората, които са вървели по римския път са спирали на това място, за да дарят боговете и да получат тяхното покровителство.Точно под Олтарния кръг са съхранени останки от мегалитна стена.

 

На 300 м. северно  от „ Яйцето „ в посоко с.Свежен по горска пътека се стига до два изсечени в скалите жертвеници.

 

До „Яйцето на змеицата” се стига по древен път, на места прекрасно съхранен. Отклонението, за да се стъпи на древния път, се намира вляво между втория и третия километър от асфалтовия път между селата Бабек и Свежен. Възвишението с мегалитите е на 1 километър след отклонението. Фактът, че свещеното каменно „яйце” е до пътя, показва, че почит са отдавали не само хората от района, а и пътуващите от изток на запад и обратно по древния подбалкански път. За траките това е Космическото айце (или сфера), от което се ражда животът. Вероятно са извършвали ритуали пред него и са му принасяли дарове.